Wilhem Steinitz je govorio: „Šah je intelektualna gimnastika!“

Online prijava Probni čas
Svetski prvaci | Škola šaha

Svetski šahovski šampion Wilhem Steinitz

Prvi svetski šahovski šampion je bio Wilhem Steinitz. U svet šaha je ušao već u detinjstvu kada je vladala šahovska romantika, ali se počeo baviti njime 1858. godine, dolaskom u Beč.  Rođen je u Pragu 17.05.1836. godine.

Steinitz je proglašen prvim šahovskim kraljem nakon što je 1886. godine pobedio Zukertorta sa 10 pobeda, 5 remija i 5 poraza. Svog sledećeg rivala Mihaila Čigorina pobedio je 1889. godine sa 10:6, uz jedan remi.

Godine 1894. nakon što je 8 godina bio svetski šahovski prvak, Steinitz je neočekivano izgubio od mladog nemačkog šahiste Emanuela Laskera, koji je dobio 10 partija, remizirao 4 i izgubio 5. Šahovski svet bio je sumnjičav prema Laskerovoj pobedi zbog toga što prethodno nije imao zapaženih uspeha.

Nakon što je izgubio titulu svetskog šampiona, nastavio je igrati na različitim turnirima. Međutim, loše zdravlje i starost su uticali na njegove kasnije rezultate.

Posle gubitka svetske titule, Steinitz je duševno oboleo i poslednje godine je proveo po raznim zdravstvenim institucijama. Umro je 1900. godine u Nju Jorku, kao siromah.

Zanimljivosti:

  • Wilhem je rođen u Pragu kao trinaesto dete u porodici trgovca metalom (otac Solomon), koji je želeo da ga sin nasledi u struci.
  • Sanjao je da postane matematičar, ali nije imao dovoljno novaca za obrazovanje, te je počeo zarađivati igrajući šah.

Ovo su njegovi vrlo poznati citati koji i dalje kruže internetom:

  • „Kad imate prednost, dužni ste napadati; u suprotnom ste ugroženi da izgubite prednost.“
  • „Šah nije za one slabih srca, u potpunosti upija osobu. Da bi došao do dna ove igre, mora se predati ropstvu. Šah je težak, zahteva rad, ozbiljno razmišljanje i revnosno istraživanje.“
  • „Šah je intelektualna gimnastika!“

Škola šaha | prijavite se odmah

Želite da unapredite svoje znanje kroz obuku sa najboljim instruktorima i edukatorima za šah?